menu cubugu

Sondajcılık ve Sondaj Bölümü

 

Bu bölümden mezun olan öğrenciler çeşitli özel sektör kuruluşlarında,DSİ, MTA, Köy Hizmetleri, TPAO gibi kurumlarda görev yapabilirler. Bu programda yeraltı kaynaklarının değerlendirilmesi, su, maden, petrol ve temel araştırmalarda kullanılan ve en hızlı sonuç alının yöntemlerden biri olan sondaj tekniklerini bilinçli olarak uygulayacak ve gereçlerini kullanabilecek bu konuda deneyim kazanmış personelin yetiştirilmesini amaçlar.

Programın Amacı

Sondaj programının amacı, yeri delme veya silindirik bir kazı işini yapacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Sondaj programında, matematik, fizik, jeoloji, topografik ve jeolojik harita bilgisi, sondaj makineleri, iş hukuku ve iş emniyeti, pompa ve sondaj tekniği ile ilgili dersler okutulur ve 60 gün uygulama yaptırılır.

Gerekli Kişisel Nitelikler

Sondaj programına girmek isteyenlerin fizik ve jeoloji alanında başarılı, el-göz koordinasyonu güçlü, açık havada çalışmaktan hoşlanan kimseler olmalıdırlar.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler

Sondaj programını bitirenlere “Sondaj Teknikeri” ünvanı verilir. Sondaj teknikerleri jeologlar, petrol, maden ve makine mühendisleri ile birlikte çalışırlar. Belli araçlar kullanarak, yeraltında yapılacak araştırma ve maden işletme işleri için delme yapar. Sondaj teknikeri mühendisle işçi arasında ara eleman olarak çalışır.

Çalışma Alanları

Sondaj teknikerleri DSİ, TKİ Genel Müdürlükleri, TPAO, MTA, EİE İdaresi ve İller Bankası gibi kuruluşlarda görev alabilirler.





Tüm Hakları universitebolumleri-org-183790.hostingersite.com’a Aittir.