menu cubugu

Ulaştırma Bölümü

 

Bölüm ulaşım araçlarının yapımı, onarımı ve işletimi konularında eğitim verirken öğrencilerin aldıkları makina, motor, elektrik bilgisiyle bu alanlarda çalışabilirler. Mezunlar Devlet Demiryolları, Devlet Karayolları gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

Programın Amacı

Ulaştırma programının amacı kentlerarası ve kentiçi ulaşım yollarının projesinin hazırlanması, yapımı, bakımı ve onarımı ile taşımacılığın planlanıp yürütülmesi işlerinde, mühendislerle teknisyen ve işçiler arasında görev yapan ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Ulaştırma programında matematik, teknik resim, malzeme bilgisi, tasarı geometri gibi temel alan derslerinden başka, ulaştırma bilgisi, zemin mekaniği, statik mukavemet, karayolu, demiryolu, güzergâh araştırması, bilgisayar işletmenliği gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gerekli Kişisel Nitelikler

Ulaştırma programında okumak isteyenlerin matematiğe ve fiziğe, özellikle mekanik konularına ilgili ve bu konularda başarılı, çizim yeteneğine sahip, açık havada çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler

Ulaştırma programını bitirenlere “Ulaştırma Teknikeri” ünvanı verilir. Ulaştırma teknikerleri inşaat mühendislerine yardımcı eleman olarak yol ve köprülerin, demiryolu gibi ulaştırma yapılarının projelerinin hazırlanması, yapımı bakımı ve onarımı sırasında işlerin ve işçilerin denetimi, yük ve yolcu taşımacılığında büro işlerinin yürütülmesi gibi görevler yapar.

Çalışma Alanları

Ulaştırma teknikerleri genellikle Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlıklarına bağlı kuruluşlarda görev alırlar. Ayrıca belediyelerin fen işlerinde ve özel sektörün karayolu, demiryolu, havaalanı ve limanı inşaatı, toplu konutların yollarını yapan firmalarında kentlerarası taşımacılık yapan firmalarda iş bulabilirler.






Tüm Hakları universitebolumleri.org’a Aittir.