menu cubugu

Konservatuar

 

Müzik, tiyatro ve bale eğitiminin verildiği okul anlamına gelen Konservatuvar kuruluşu 1914 yılına dayanıyor. Müzik, opera, bale ve tiyatro sanatlarını koruma ve yayma, bu alanlardaki geleneksel birikimi evrensel düzeye taşıma, nitelikli ve yeterli sanatçılar yetiştirme amacı taşıyan Konservatuvarlarda, bu sanat alanlarına ilişkin araştırmalar da yürütülüyor.
Öğrencilere yaratıcı ve entelektüel bir eğitim deneyimi sunan Devlet Konservatuvarlarını tercih etmeyi düşünen adaylarda bulunması beklenen bazı özellikler şöyle sıralanabilir:
İlgili oldukları güzel sanat dalında yetenekli ve bilgi sahibi, Yaşam boyu öğrenmeye ve değişime açık,
Güncel olayları ve yenilikleri takip eden,
Risk almaktan korkmayan, Deneme yanılma yöntemi ile öğrenmeye açık, Hem takım, hem bireysel çalışmalarda başarılı, Baskı altında çalışabilen, Katılımcı ve aktif, Disiplinli, sabırlı ve istikrarlı, Kendi kendini motive edebilen bireyler olmalıdırlar.

Giriş Koşulları

Devlet Konservatuvarlarına kabul edilmek isteyen öğrencilerin Yükseköğretime Geçiş Sınavında ve Özel Yetenek Sınavında başarılı olmaları gerekiyor. YGS’de üniversitelerin ve bölümlerin belirttiği puanı alan öğrenciler, özel yetenek sınavına girmeye hak kazanıyorlar. Her üniversite ve bölüm için farklılık gösteren özel yetenek sınavı tarihleri, genellikle Nisan ile Temmuz ayları arasında ilan ediliyor.

Devlet Konservatuvarlarına girmek isteyen öğrencilerin, sınavlarına girecekleri üniversitelerin belirttiği YGS puanını, özel yetenek sınav tarihlerini, aşamalarını ve her bir aşamada ne tür yeterlik istendiğini dikkatlice araştırmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra ortaöğretim veya dengi yapabilmek için, her üniversite ve bölümde değişiyor olsa da genel olarak 21 yaş sınırı bulunuyor. Devlet Konservatuvarlarının/Konservatuvarların lise devresi mezunları merkezi sınava girmeden özel yetenek sınavındaki başarılarına göre lisans programlarına yerleştirilebiliyorlar. Bu yerleştirilme ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılıyor. Devlet Konservatuvarlarında eğitim alan öğrencilerin Erasmus Programı ile Avrupa’da başka bir eğitim kurumda, bir dönem ya da bir yıl eğitim alma şansları bulunuyor.

Bölümler

Devlet Konservatuvarda genel olarak 3 ana bölüm bulunuyor.

Müzik

Müzikoloji

Sahne Sanatları

Devlet Konservatuvarlarında öğrenci sayısının en yüksek olduğu bölüm Müzik. Müzik bölümünde Kompozisyon ve Orkestra Şefliği, Yaylı Çalgılar, Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar, Piyano- Arp, Gitar, Bestecilik, Kompozisyon, Bando Şefliği ve Caz ana sanat dalları bulunuyor. Müzik bölümü öğrencileri genellikle, düzenli olarak eğitim aldıkları kurum içinde ve kurum dışında konser ve resitaller verebiliyorlar.. Müzikoloji anabilim dalında ise genel müzikoloji ve etnomüzikoloji ve folklor alanları bulunuyor.
Sahne Sanatları bölümünde tiyatro, bale, modern dans, opera, şan ve koreloji anasanat dalları yer alıyor. Sahne Sanatları bölümünde eğitim alan öğrenciler düzenli olarak, yurtiçinde ve yurtdışında atölyelere ve seminerlere katılırlar.
Bu üç ana bölümün yanı sıra Anadolu, Bülent Ecevit, Ege ve İstanbul Teknik Üniversitelerinde Çalgı Yapımı bölümü ve Akdeniz, Giresun, Haliç, Kafkas, Kocaeli ve Selçuk Üniversitelerinde Geleneksel Türk Müziği bölümü bulunuyor.

İş Olanakları

Devlet Konservatuvarlarından mezun olan öğrenciler, yükseköğretim kurumlarında kendi alanlarında kariyerlerine devam edebilir veya serbest sanatçı olarak çeşitli çalışma ortamları yaratabilirler.. Bunun yanı sıra Devlet Opera ve Balesi’nde, TRT’de, Devlet Tiyatroları’nda, özel tiyatrolarda, özel televizyonlarda ve çeşitli sanat ve kültür kurumlarında çalışabilirler.

Bu bölüm özel yetenek sınavı ile aldığından dolayı sıralama bilgisi gösterilmeyecektir.




Tüm Hakları universitebolumleri.org’a Aittir.