Demiryolu İnşaatı Ve İşletmeciliği Bölümü programının amacı, demiryolu inşaatında ve demiryollarının işletilmesinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.
Demiryolu programında, matematik, teknik mekanik, statik mukavemet, demiryolu bilgisi, malzeme bilgisi, makine bilgisi, tasarı, geometri ve teknik resim, istasyon ve hizmetleri, kazalar, taşıt tekniği, hareket, servis hizmetleri, tarifeler ve maliyet hesabı gibi dersler okutulmaktadır.
Bu bölüme girmek ve bu alanda çalışmak isteyen kişiler, kendilerini matematik, fizik, kimya ve teknik alanlarda iyi yetiştirmelidirler. Bu alanda çalışacak teknik eleman, düzgün şekil çizmek, iş organizasyonu ve atölye çalışmaları gibi konularda belirli bir yeteneğe sahip; aynı zamanda insanlarla ilişkilerinde uyumlu ve geçimli olmalıdır.
Demiryolu İnşaatı Ve İşletmeciliği Bölümü programını bitirenlere “Demiryolu İnşaatı ve İşletmeciliği Teknikeri” unvanı verilir. Demiryolu inşaatı ve işletmeciliği teknikerleri, inşaat mühendisinin gözetim ve denetimi altında demiryolu döşenecek alanda traverslerin, demiryollarının döşenmesi, bağlantıların ve geçitlerin yapılması, demiryollarının bakımı ve onarımı ile ilgili işlerin yürütülmesini sağlarlar.
Demiryolu inşaatı ve işletmeciliği teknikerleri, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Demiryolları İşletmelerinde görev alırlar.